söndag 19 augusti 2012

Joel Rafael bränner och smeker

Joel Rafael - "America Come Home" - Inside Recordings 2012
Joel Rafael gjorde för några år sedan tonsättningar av Woody Guthrie's ofärdiga texter och gav ut två skivor med dessa förträffliga tolkningar. Sedan gjorde han en helt enastående egen skiva, "Thirteen Stories High", full av iakttagelser som brände stora hål i bilden av USA:s politiska gärningar. Låten "This Is My Country" är en uppgörelse i en klass för sig själv, en av de bästa antikrigslåtar som någonsin skrivits.



Nu kommer Rafaels nya skiva, "America Come Home", med fler berättelser från en man som skriver låtar så som det gjordes för länge sen: Fyndiga melodier, bra texter och allt snyggt arrangerat. Texterna är ofta heta, men musiken smeker behagligt, nu lite mer upp-poppad, och ovanpå allt finns Joel Rafaels suveräna röst, ibland med ett stänk av både Woody Guthrie och Bob Dylan. När Joel Rafael ibland når de höga tonerna får han nästan det tonfall som en ung Dylan en gång i tiden hade. Nu är det länge sen Dylan kunde nå de tonerna, idag så brummar han ju mest...

Några av låtarna, däribland titellåten, är nyinspelningar av låtar från hans första skiva från 1994. Den genomgående höga kvaliteten är frapperande. Texterna har verkligen något att berätta, här finns även flera ödesmättade låtar om kärlekens och livets svängningar.

Joel Rafael känns som en gammal klok vän som man gärna lyssnar på och ser upp till.

Länkar:
Joel Rafael's hemsida - med komplett diskografi och korta smakprov.
Joel Rafael på Hemifrån - med en intressant biografi.

Och som en extra krydda:
Joel Rafael live solo - Här kan du höra hela Joel Rafael's framträdande på Newport folk Festival för några veckor sen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar