fredag 11 oktober 2013

Äkta folkmusik i konkurrens med fotboll på TV

Heidi Talbot, John McCusker, Ian Carr och Staffan Lindfors - Josef's House of Blues, Eskilstuna 2013-10-11

Sverige spelade kvalfotboll på TV samtidigt som kulturföreningen Tontroll arrangerade en konsert med internationellt erkända folkmusiker på Josef's i Eskilstuna. Man kan väl säga att alla vann: Vi som tog oss till Josef fick höra äkta folkmusik med både klass och känsla och några av oss hann hem till andra halvlek, så det var ju inte mycket vi missade. Till och med Sverige vann ju till slut...



Irländska Heidi Talbot har en skimrande klar röst, så spröd och stark på samma gång och det mesta är uppbyggt kring hennes helt fantastiska sång och låtar från hennes fyra skivor. John McCusker står för det musikaliska dekorerandet och gör det med den äran, vare sig han spelar fiol, cittern eller tin whistle. Han ser ut att leva med i varje ton och han berättar trevligt historier mellan låtarna. Några instrumentala låtar som han skrivit satte fart på tillställningen. McCusker ingår numera i Mark Knopflers band, så han är van vid större arrangemang, men han verkade ha lika roligt trots att lokalen bara var halvfylld.

Gitarristen Ian Carr från Wales och svenske bassisten Staffan Lindfors fyller ut ljudbilden förtjänstfullt och får även framföra varsitt eget nummer. Lindfors spelade en egen sång och Heidi Talbot sjöng med i refrängen - på svenska! Imponerande!

Vi fick inte höra Heidi Talbots kanske mest kända låt "If You Stay" (som Sofia Karlsson gör på svenska i sin och Mats Klingströms översättning), men det blev en dryg timme med starka låtar av varierat ursprung. Min favorit "Everything" var inget mindre än strålande och följdes av en känslofylld tolkning av Sandy Dennys "At the End of the Day" som extranummer. Heidi Talbot sjöng så ljuvligt att jag fick tårar i ögonen, de flesta i lokalen lyssnade andäktigt, utom de "finnar" längst ner i lokalen som hade eget förpartaj och inte upptäckte att det faktiskt hände något annat i lokalen. Det förvånar mig att man så kan vara så totalt upptagen av sig själva att man helt ignorerar andra.

Detta förtar dock inte udden av en helgjuten konsert av ytterst kompetenta musiker i absolut världsklass! Synd att inte fler tog chansen att höra dem!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar