torsdag 24 oktober 2013

Lysande samarbete över gränserna

Catherine MacLellan + Chris Gauthier + Sam Carter - Cecil Sharp House, London,
2013-10-16




Catherine MacLellan från Prince Edward Island i Kanada har länge varit min favorit av alla de nya sångerskor som kommit fram de senaste åren. En sjusärdeles härlig stämma, bra melodier som utmärker sig, innehållsrika texter (ofta symboliskt om vädret och fåglar, hävdade hon denna kväll) och därtill en sympatisk utstrålning, samt ett leende som smälter isar.

Egenskaper som borde gjort henne vida känd efter fyra suveräna skivor. Visst blev det ganska fullt på Cecil Sharp House i London, men det borde varit helt smockfullt. Catherine inleder tillsammans med Chris Gauthier på gitarr och han förgyller hennes låtar med uttrycksfullt spel på både akustisk och elektrisk gitarr. De började med några nya låtar som snart ska komma på hennes nästa skiva - helt sanslöst bra!

Efter pausen kommer Sam Carter, en fantom på akustisk gitarr, som vunnit priser och jämförts med Nic Jones och Bert Jansch. Sam Carter är obestridligt en unikt flyhänt gitarrist och en bra sångare med närvaro. Några bra låtar med ärligt uppsåt, ändå får jag känslan av att han har en liten brist på att få fram riktigt kvalitativa låtar. Därför framstår samarbetet med Catherine, finansierat med bidrag av "English Folk Dance and Song Society" och kanadensiska "Music PEI", som ett lyckodrag.

De verkar ha funnit vägar att direkt få fram nya låtar och de hoppas fortsätta samarbetet i någon form, trots avståndet geografiskt. De låtar de framför tillsammans är just så ruskigt bra... precis som allt Catherine MacLellan tar sig för... Jag säger det igen: Missa inte denna fantastiskt duktiga och sympatiska tjej...!



Länkar:
Catherine MacLellan's hemsida - med blogg och alla nyheter och allt annat...

Sam Carter's hemsida - också med mycket att läsa, se och höra...

Cecil Sharp House - En stor byggnad som kan bli viktig för folkmusiken i England, när de får pengar att renovera klart..


1 kommentar:

  1. Zarina Holmes på sin intressanta blogg:
    http://meetthestorytellers.wordpress.com/2013/10/28/sam-carter-and-catherine-maclellan-at-the-cecil-sharp-house/

    SvaraRadera