tisdag 18 februari 2014

Infriade förväntningar

Vagabond Ways - "Vagabond Ways" - Vacaloca Records 2014



Det är ju lätt att bli lite besviken när man har höga förväntningar och har fått vänta länge... Men det tog inte mer än några låtar in på Vagabondernas debutskiva innan alla sådana tankar var helt bortblåsta. Efter några lyssningar så faller bitarna på plats och det är bara att bocka och buga: Tio starka nyskrivna sånger, snyggt och engagerat framfört och fint producerat av bassisten Patricio Cabezas. Det är sällan det görs 'Americana' så här imponerande i Sverige, ja över huvud taget.

Totte Bergström bidrar med fyra låtar: Den inledande "Still Running" lägger ribban högt och "Walking Down Blueberry Lane" är en helt suverän låt. Totte spelar på sin 'string-bender-gitarr' och sjunger så bra att jag kommer att tänka på Marc Ellington (en obskyr favorit i Fairport Conventions bekantskapskrets, som gav ut några bra skivor på 70-talet och som hade en röst som var både djup och ytterst välbehaglig).

Basse Wickman gör det han alltid har gjort så bra: Tvärsäkra melodier och ännu en röst som känns så självklart unik och karaktäristisk. "Tell Me Tales" hade platsat på hans allra bästa engelskspråkiga album "Sailing Down The Years" och de andra två här är starka melankoliska iakttagelser som Basse så ofta har fått fram genom åren.

Christer Jonasson har för en gångs skull skrivit på engelska. "Slip Away" är så medryckande att man tror att det är en gammal klassiker. Men den riktiga pärlan är "And The Eagle Flies"...!! Har nog hört den tio gånger på raken och det är svårt att inte vilja höra den igen... Christers gitarrer imponerar på hela skivan, men här bidrar också den inlånade pianisten Daniel Kurba med smått fantastiskt spel.

Det är lätt att bli glad av Vagabondernas musik. Niklas Lindström på trummor och Patricio Cabezas på bas utgör en mycket stark rytmsektion, som lägger en stabil grund för de tre gitarristerna att dekorera och skapa stämning.

Foto: Enköpings MusikKlubb, Collage: ArT

Skivan släpps den 26 mars och den 31:a är det releaseparty på Big Ben i Stockholm.

Länkar:
Vagabond Ways hemsida - med biografi och många live-videos att njuta av.

Vacaloca Records hemsida - ett litet skivbolag som vill ha musik med visioner.

Big Ben - Stockholms just nu bästa musikpub.

"And The Eagle Flies" - video på You Tube.


1 kommentar:

  1. Och lördagen 19 juli ser vi Vagabonderna på scenen på Enköpings Folkrockfestival. Läs mer här: https://www.facebook.com/events/212356712304843/

    SvaraRadera