söndag 12 mars 2017

Melankolins kraft 3

Jag hittade så många melankoliska mästerverk att jag får fortsätta en gång till för att få med lite av den mängd svårmod som finns inpräntad i dessa låtar för evigt:

Gene Clark och The Byrds - "Here Without You" - Ett tidigt konstverk där sorg och saknad nästan rinner fram direkt i skivspåret:



Neil Young - "Star of Bethlehem" - Så ödsligt och dramatiskt olycklig med ett så kraftigt uttryck att det måste vara omöjligt att inte påverkas... Emmylou Harris stämma förstärker ödsligheten och detta är bara så otroligt bra:



The Walkabouts - "Bordertown" - Varje ton, varje klang i Carla Torgerson's stämma och
varje fras i Chris Eckman's text formligen dryper av smärta när Walkabouts åter igen formar magisk melankoli:



Mary Chapin Carpenter "Outside Looking In" - Här sjunger Mary så olyckligt att känslan direkt överförs till din egen kropp:



Danny Whitten (Crazy Horse) - "I Don't Want To Talk About It" - Detta monument av olycklig kärlek, inspelat av så många... Här är originalet med Danny Whitten och Crazy Horse.
Själv tog Whitten sitt liv efter en dispyt med Neil Young på en repetition inför en turné, där Whitten dök upp kraftigt drogpåverkad. Den historien gör detta ännu mer frustrerat:



Iain Matthews - "Darkness, Darkness" - Här en naken och ödslig live-version av The Youngbloods gamla klassiker:



Warren Zevon - "Never Too Late For Love" - Zevon skrev flera tidlösa kärleksballader som träffade mitt i prick. Här finns dock en gnutta hopp, trots allt:



Jag skulle kunna fortsätta i evigheter, men det får räcka för den här gången...

Nu snart dags att skriva om några nya skivor jag verkligen gillar, så håll utkik de närmaste dagarna...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar