söndag 21 maj 2017

York City



Ibland är jag lite otrogen... Jag håller ju på Djurgården. Och Arsenal... Men, om sanningen ska fram: En liten del av mitt hjärta tillhör York City.

En liten klubb med en historia av att vara "giant-killers": De slog Arsenal i FA-cupen en kall januari-dag 1985. Och 1995 slog de i ligacupen Manchester United med 3-0 på Old Trafford, den säsongen då United tog hem både ligan och FA-cupen. Året efter det slog de ut Everton ur ligacupen.

På senare år har York City harvat i fjärde divisionen och förra året åkte de ur och raset fortsatte i år, när de även åkte ur National league, "den femte divisionen", trots en stark uppryckning under våren. Men efter det att främste konkurrenten i sista omgången gjorde mål på övertid åkte de till slut ändå ur...

Men samtidigt har de lyckats ta sig till final i de små lagens cup, FA Trophy, och idag spelade de på Wembley. Och de vann mot alla odds:



Jon Parkin i kedjan är 36 år och ser något överviktig ut, men Parkin har övertygat och gjort flera omöjliga mål efter att ha återvänt till York, där han tidigt i karriären spelade som försvarare. "The Beast" har inte haft någon märkvärdig karriär, men är bättre än någonsin...

I semifinalen slog de den blivande seriesegraren Lincoln hemma med 2-1 efter ett konstmål av Aiden Connolly: Jag har aldrig sett något liknande (Titta 3.27 och framåt!):



Det är något speciellt med små lag och den charm som finns när de gör det som egentligen är omöjligt...

Sutherland Brothers har till och med sjungit om detta i "Champion the Underdog":




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar