söndag 10 december 2017

Gregg Allman - "Southern Blood"



Allman Brothers Band är ett av få sydstatsband som jag har lyssnat en hel del på, långt ifrån allt, men tidiga skivor med Duanne Allman och därefter Dickey Betts diggades ordentligt då
och då. Senare upplagor med Warren Haynes var också riktigt bra.

Det tog lite tid för mig att förstå vilken bra sångare Gregg allman var. Men det växte liksom fram tills det var självklart.

Det märks på låtvalet på denna sista skiva att Gregg var tämligen säker på att han snart skulle lämna jordelivet och den 27 maj i år dog han i följderna av cancer och mycket annat. Han levde ett hårt liv med återkommande alkoholberoende och annat missbruk, levertransplantationer, åtskilliga sjukdomar och därtill sju äktenskap, varav ett med sångerskan Cher...



Som du kan höra på klippet ovan blev Gregg tidigt vän med Jackson Browne och Greggs version av "These Days" inspirerade Jackson att själv, trots allt, spela in den låten på sin andra skiva "For Everyman".

"Southern Blood" är en stark avskedsplatta, med typiskt sydstatssound, dubbla gitarrer i fas och mycket trummor i kompet. En av världens bästa sånger om döden, "Black Muddy River", finns med i en godkänd version, dock ej i närheten av Jerry Garcias original i Grateful Dead.



Avslutningen med Jackson Brownes "Song For Adam" är ett värdigt slut på en lång karriär...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar